Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво може да очаква Армения от предсрочните избори?

Ереван е безсилен пред геополитическите машинации и по-тесните връзки с Русия изглеждат неизбежни, но вотът показва желание за изграждане на жизнена демокрация

Какво може да очаква Армения от предсрочните избори?

Премиерът на Армения Никол Пашинян. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Съобщението на премиера на Армения Никол Пашинян, че през юни ще се проведат предсрочни парламентарни избори дава известна надежда за мирно разрешаване на политическата криза, в която изпадна страната след сключването на споразумението за Нагорни Карабах, пише онлайн изданието Emerging Europe в свой анализ.

Пашинян обеща да се оттегли през април, за да изпълни парламентарните и конституционни изисквания за провеждане на предсрочни избори, но ще продължи да управлява като временен премиер до приключването на вота.

Никол Пашинян и партията му „Моята стъпка“ са подложени на значителен натиск след катастрофалното поражение от Азербайджан в последните боеве за спорния регион Нагорни Карабах. Арменците обвиняват премиера, че неправилно е управлявал конфликта и не е подготвил адекватно военните за война.

Прекратяването на огъня на 9 ноември, съгласно условията на което Армения беше принудена да отстъпи на Азербайджан по-голямата част от окупираната от 1994 г. територия, предизвика ожесточени критики от страна на арменската общественост и опозиционните партии.

Протестиращи от Движението за спасение на родината, политически съюз, ръководен от участници в предишни арменски правителства, окупират улиците, водещи към арменския парламент, от януари. Те призовават правителството да се оттегли и да бъде заменено от временен кабинет, воден от Вазген Манукян, първият министър-председател на Армения, след като обяви независимост от Съветския съюз.

Още по темата

През февруари, след уволнението на заместник-началника на генералния щаб на Армения, над 40 високопоставени военни офицери изпратиха отворено писмо с искане Никол Пашинян да подаде оставка.

Трети избори за 4 години

Решението за провеждане на предсрочни избори, които ще се проведат на 20 юни, е взето след разговори между Пашинян и лидерите на двете основни опозиционни партии Гагик Царукян и Едмон Марукян.

Въпреки че провеждането на изборите не отговаря на изискванията на Движението за спасение на родината, решението беше приветствано от гражданското общество като възможност окончателно да се сложи край на парализиращата политическа криза чрез съвременни, дипломатически и демократични средства.

Изборите ще бъдат третият парламентарен вот, проведен в Армения само за четири години.

Пашинян дойде на власт след „кадифената революция“ през 2018 г., която принуди бившия премиер Серж Саркисян и неговото правителство да подадат оставка. Първоначално приветстван заради либералната си перспектива, ангажираност към диалог и увертюри към Запада (за сметка на Русия), Пашинян и неговата партия „Моята стъпка“ сякаш изпариха добрата си воля оттогава.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Назряващата дългова криза може да раздели еврозоната на две части